Urodzinowy tort kanapkowy - poważnie smaczny żart w dowolnych okolicznościach śródziemnomorskich - KUKBUK
tort kanapkowy kukbuk

Urodzinowy tort kanapkowy – poważnie smaczny żart w dowolnych okolicznościach śródziemnomorskich

1 "tort"

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni lub rumienimy kromki pieczywa na grillu. Na złoto. Cukinię smarujemy oliwą, solą i czosnkiem i lekko podpiekamy. Kroimy na cieniutkie plasterki. Na podpieczone kromki wykładamy plasterki mozzarelli i krótko zapiekamy. Kolejne kromki smarujemy pesto i mascarpone doprawionym oliwą, solą, wkruszonym rozmarynem i świeżo mielonym pieprzem. Zlepiamy warstwy, dodając trochę pesto. Górę smarujemy pesto i obkładamy kawałkami cukinii i szynki. Pomidory obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Mieszamy w misce z oliwą, listkami bazylii i doprawiamy. Wykładamy na górę, obsypujemy parmezanem. Czekamy w temperaturze pokojowej na lekkie przegryzienie i podajemy. Doskonały banał! Pod warunkiem że z uczciwych składników!

© KUKBUK 2017