Ugali, czyli polenta z natką i duszoną młodą kapustą - KUKBUK
polenta mloda kapusta kukbuk

Ugali, czyli polenta z natką i duszoną młodą kapustą

2-4 porcje

Gotujemy wodę, delikatnie ją solimy i wsypujemy mąkę lub kaszkę. Gotujemy przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli masa za bardzo zgęstnieje, dodajemy jeszcze trochę wody. Po zdjęciu z ognia wrzucamy posiekaną natkę i mieszamy. W czasie kiedy nasze ugali się gotuje, blanszujemy szparagi i szykujemy kapustę. Na maśle z odrobiną wody dusimy poszatkowaną kapustę przez 10-15 minut. Przyprawiamy ją solą, pieprzem i pokrojonym koperkiem.

Jeśli chcemy podać naszą potrawę na liściu kapusty, musimy sparzyć całą głowę młodej kapusty w gotującej się wodzie przez 1-2 minuty, schłodzić i oderwać kilka wierzchnich liści.

Ugali jest dobrym dodatkiem białkowym do dań mięsnych i warzywnych. Samo może stanowić szybką przekąskę przed większym wysiłkiem, warto jej jednak porządnie doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.

© KUKBUK 2017