Udziec jagnięcy - KUKBUK
udziec jagniecy kukbuk

Udziec jagnięcy

8-10 porcji

Udziec jagnięcy nabierze charakteru, jeśli użyjecie odpowiednich składników - suszonych grzybów, czerwonej kapusty i cynamonu.

Udziec myjemy i przerąbujemy tasakiem na pół. Obie części opiekamy z każdej strony na grillu lub patelni grillowej, by „zamknąć” powierzchnię mięsa i zatrzymać w nim sok. Mięso owijamy w folię aluminiową, by nie wystygło w czasie przygotowywania kolejnych składników.

Grzyby zalewamy wrzątkiem. Kapustę kroimy na pół i każdą połówkę na plastry. Szalotki obieramy. Czosnek pozbawiamy wierzchniej łupinki (ząbki zostawiamy już w skórkach). Ziemniaki myjemy i kroimy na cztery części. Boczek kroimy na plastry o grubości około 4 milimetrów.

Do brytfanny wlewamy jedną szklankę oliwy i układamy ziemniaki, kapustę, odsączone grzyby, ostrą paprykę w całości, czosnek, szalotki, laski cynamonu, suszone śliwki. Na te warstwy kładziemy połowę udźca, obsypujemy ją goździkami, obkładamy plastrami boczku, polewamy połową szklanki wina, a na koniec kładziemy gałązki rozmarynu i listki szałwii i posypujemy wszystko zmiażdżonym w moździerzu pieprzem, dodajemy soli do smaku. Brytfannę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3-3,5 godziny. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 150, po dwóch polewamy mięso połową szklanki wina.

Kiedy mięso się upiecze, usuwamy z dania wszystkie goździki. Warzywa i grzyby staramy się rozłożyć na talerzach oddzielnie (uwaga jedynie na ostre papryki, choć po duszeniu złagodnieją, nie wszyscy są w stanie je zjeść). Podajemy z bagietką, którą można maczać w sosie powstałym w trakcie duszenia, oraz z takim samym winem, jakiego używaliśmy do przygotowania potrawy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: