Turecka zupa z soczewicy - KUKBUK
zupa z soczewicy kukbuk

Turecka zupa z soczewicy

8 porcji

Cebulę, marchewkę i czosnek płuczemy, obieramy, po czym drobno siekamy razem z czerwonym chili. W dużym garnku na oleju smażymy cebulę, chili i marchewkę, aż zmiękną – około 5 minut. Fenkuł, kolendrę i kmin rzymski mielimy w moździerzu lub młynku do kawy na proszek. Do usmażonych warzyw dodajemy czosnek, po czym mieszamy i odczekujemy 10 sekund. Następnie dorzucamy zmielone przyprawy. Znów mieszamy i chwilę czekamy, a na końcu dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Dolewamy rosół. Soczewicę opłukujemy pod zimną wodą, odsączamy i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i wolno gotujemy przez mniej więcej kwadrans do momentu, aż marchewka zrobi się bardzo miękka, a soczewica zupełnie się rozpadnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy blenderem. Podajemy z ćwiartką cytryny, którą wyciskamy do zupy, oraz kawałkiem ciepłego chleba pita podgrzanego przez chwilę w piekarniku. Nadmiar zupy możemy zamrozić.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: