Truskawkowe zabaione - KUKBUK
bartek kiezun zabaione kukbuk

Truskawkowe zabaione

4 porcje

Kogel-mogel podkręcamy marsalą, umajamy truskawkami i już – sezonowy deser dla dorosłych gotowy.

Żółtka z cukrem ubijamy mikserem na krem. Powoli wlewamy alkohol, stale ubijając. Miskę stawiamy na garnku z wolno gotującą się wodą. Ubijamy ponownie, około 10 minut, aż krem zgęstnieje i zrobi się bardzo gładki – tym razem ręcznie, trzepaczką, a nie mikserem. Krem powoli zmienia konsystencję – jest gotowy, gdy na powierzchni nie ma bąbelków powietrza i masa przypomina gęsty sos.

Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ostudzonym zabaione. Przekładamy do salaterek i jeśli mamy czas i miejsce w lodówce, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z truskawkami. Albo – tak jak Valentina – z kawałkami grillowanej brioszki. A jeśli nie chce wam się działać w kuchni, to jedźcie do Katanii.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: