Truskawkowe tiramisu z prosecco - KUKBUK

Truskawkowe tiramisu z prosecco

4 porcje

Wytrawni smakosze truskawek podają je z prosecco

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut. Przekładamy owoce do rondelka i gotujemy do momentu, aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostawiamy do wystygnięcia.

W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem. Kiedy nabierze pożądanej konsystencji, partiami dodajemy mascarpone, miksując na wolnych obrotach.

Prosecco wlewamy do miski. Zdecydowanym ruchem zanurzamy w nim po jednym biszkopcie i szybko wyciągamy. Na talerzu układamy obok siebie 10 biszkoptów. Smarujemy je połową sosu truskawkowego. Na to wykładamy jedną trzecią przygotowanego kremu mascarpone. Układamy kolejną warstwę z biszkoptów, masy truskawkowej i kremu oraz jeszcze jedną warstwę biszkoptów nasączonych prosecco. Wierzch tiramisu smarujemy resztką kremu. Dekorujemy pokruszonymi bezikami i obkładamy połówkami świeżych truskawek.

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka / Gotujebolubi.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: