Truskawkowe tiramisu na procentach - KUKBUK
tiramisu truskawkowe krakowski makaroniarz

Truskawkowe tiramisu na procentach

2 porcje

Tiramisu niejedno ma imię. Na przykład na północy Italii dodają do niego piwa, ale o tej porze roku najlepiej dodać truskawki.

Truskawki szypułkujemy i myjemy. Połowę owoców tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami cukru. Po chwili wlewamy wodę i 50 mililitrów martini. Przesmażamy krótko, tak by powstała konfitura z dużymi kawałkami owoców. Odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Kiedy krem jest puszysty, dodajemy nieco martini (resztę pozostawiamy do namoczenia biszkoptów), a gdy składniki się połączą, dokładamy mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem na bazie mascarpone (mieszamy, nie używając miksera, bo serek popłynie).

Savoiardi zanurzamy w martini, delikatnie smarujemy konfiturą i układamy na dnie salaterki. Na biszkoptach kładziemy resztę truskawek pociętych na ćwiartki. Przykrywamy kremem na bazie mascarpone. I tak na przemian, aż skończy się miejsce w salaterce. Wierzch możemy ozdobić biszkoptami lub truskawkami, lub jednym i drugim. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na mniej więcej 3 godziny.

Podajemy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: