Truskawka w koglu-moglu - KUKBUK
kogiel mogel kukbuk

Truskawka w koglu-moglu

1 porcja

Przygotowujemy kogel-mogel o smaku amaretto: żółtka ucieramy z cukrem tak długo, aż rozkruszymy cukier i uzyskamy puszystą konsystencję. Dodajemy amaretto i ponownie mieszamy.

Szkło typu short chłodzimy lodem. Białko wbijamy do szejkera typu boston, wsypujemy czubatą łyżeczkę cukru pudru i wstrząsamy składnikami bez dodatku lodu do momentu spienienia białka. Otwieramy szejker i do części, w której nie ma białka, wkładamy pozbawione szypułek truskawki. Za pomocą moździerza barmańskiego zgniatamy owoce. Wlewamy amaretto, whisky, sok z limonki, 2 „dashe” (małe chluśnięcia) angostury bitters oraz ubite białko. Dopełniamy pełnymi kostkami lodu i wstrząsamy szejkerem gwałtownie przez 15 sekund. Do szkła typu short wrzucamy 4-5 kostek lodu i cedzimy koktajl podwójnie, za pomocą strainera i sitka barmańskiego. Na wierzchu kładziemy truskawkę. Wierzchnią warstwę koktajlu obkładamy koglem-moglem, a nadmiar natychmiast zjadamy. Opcjonalnie za pomocą palnika gazowego do crème brûlée możemy lekko przyrumienić kogel-mogel z wierzchu, aby nadać koktajlowi zapach migdałowego biszkoptu.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: