Trufle czekoladowe - KUKBUK
trufle czekoladowe kukbuk

Trufle czekoladowe

6-8 porcji

Imieninowe czekoladki niech zostaną w kredensie, zróbcie kawowe trufle na osłodzenie popołudnia.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy w małym rondlu prawie do wrzenia i wylewamy na czekoladę. Powoli mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa ganache będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i mieszamy, aż masa będzie jednolita, opcjonalnie – dolewamy alkohol. Wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika, żeby stężała, ale nie zastygła całkowicie. Łyżeczką nabieramy małe porcje i dłońmi formujemy kulki, które obficie oprószamy mieloną kawą. Trufle chłodzimy w lodówce do momentu podania.

© KUKBUK 2017