Trójwarstwowy tort czekoladowy - KUKBUK
tort_czekoladowy kukbuk

Trójwarstwowy tort czekoladowy

1 okrągła forma

Spełnienie marzeń czekoholika: ciemne i ciężkie brownie, a na nim warstwa sernika i puszystego musu.

Warstwa brownie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce miksujemy do białości jajka z cukrem. Dodajemy do nich przestudzoną czekoladę, miksujemy raz jeszcze. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód tortownicy (23 cm).

Warstwa sernika: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser, a kiedy dobrze połączy się z jajkami, dodajemy czekoladę. Masę sernikową delikatnie wykładamy na masę brownie. Pieczemy w 140 stopniach przez godzinę. Kiedy ciasto ostygnie, robimy mus czekoladowy.

Mus czekoladowy: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Kiedy nieco przestygnie, dodajemy 2 żółtka i dokładnie mieszamy. Ubijamy oddzielnie śmietanę i białka. Do czekolady najpierw dodajemy śmietanę i delikatnie łączymy. Następnie dodajemy połowę ubitych białek. Mus wykładamy na wierzch przestudzonego ciasta. Formę owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia posypujemy kakao i podajemy.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: