Tradycyjny Szwedzki Obiad - KUKBUK
kukbuk Szwedzki Obiad

Tradycyjny Szwedzki Obiad

4 porcje

Obrane ziemniaki kroimy w paski (na „zapałki”) i wkładamy do naczynia z zimną wodą i dużą ilością soli na około pół godziny, aby pozbyć się nadmiaru wody i skrobi. Odlewamy wodę, płuczemy i suszymy ziemniaki. Cebule przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie smażymy na maśle, aż nabierze złotego koloru. Nie dodajemy zbyt dużo soli, gdyż anchois są wystarczająco słone. Smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Kładziemy warstwami (2-3): pokrojone ziemniaki, cebulę i anchois, oraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Zalewamy zalewą z anchois i 3/4 śmietany. Posypujemy bułką tartą i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Kwadrans przed końcem zapiekania dolewamy pozostałą śmietanę (dzięki temu danie będzie bardziej kremowe).

Mieszamy bułkę tartą ze śmietaną (zaczynamy od 150 ml, resztę dodajemy, gdy po wymieszaniu wszystkich składników masa wyda nam się za sucha i będzie się rozpadać). Dodajemy jajka oraz dokładnie rozgniecione widelcem ziemniaki. Dodajemy mięso, bardzo drobno posiekaną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą dijon. Mieszamy wszystko rękoma. Nabieramy po łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. Odkładamy na deskę. Smażymy na maśle z dodatkiem oleju, aż nabiorą złotego koloru. Dobrze jest mieć pod ręką miseczkę z zimną wodą i moczyć w niej ręce przy formowaniu klopsików, wtedy farsz nie będzie przylepiał się do dłoni.

Borówki wkładamy do rondelka ustawionego na niskim ogniu, mieszamy dokładnie z cukrem drewnianą łyżką, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Zajmie to około 10 minut. Nie gotujemy!

Posiekaną kapustę, jabłka i cebulę podsmażamy razem z miodem i galaretką z porzeczek. Dodajemy wodę, ocet i goździki. Gotujemy do miękkości (około godziny). Przyprawiamy solą i pieprzem.

 

© KUKBUK 2017