Tosty z kani z rozmarynem i szafirem - KUKBUK
tosty kania kukbuk

Tosty z kani z rozmarynem i szafirem

4 porcje

Kania to materiał nie tylko na wegetariańskiego schaboszczaka. Do pachnącego ziołami tosta z serem nada się znakomicie!

Ser ścieramy na najdrobniejszej tarce. Grzyby oczyszczamy pędzelkiem i odcinamy nóżki. Do blendera wkładamy filety z anchois z odrobiną oleju z marynaty. Dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn, 50 gramów sera, olej rzepakowy i czerstwe pieczywo. Miksujemy do momentu, aż uzyskamy masę przypominającą okruszki chleba. Przekładamy ją na patelnię z grubym dnem i smażymy, aż się przyrumieni i stanie chrupiąca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka i łączymy z pozostałym serem. Połowę kapeluszy kani układamy na desce spodnią częścią do góry. Na każdym grzybie rozkładamy cienką warstwę masy serowo-rybnej. Przykrywamy drugą połową pozostałych kapeluszy i mocno do siebie przyciskamy. Grzyby panierujemy w jajku i smażymy na patelni po dwie minuty z każdej strony. Przed podaniem kroimy na pół jak tosty i polewamy odrobiną oleju rzepakowego.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: