Tosty francuskie z musem truskawkowym i świeżą miętą - KUKBUK
tosty z truskawka kukbuk

Tosty francuskie z musem truskawkowym i świeżą miętą

3 porcje

Mleko łączymy z rozkłóconym jajkiem w głębokim talerzu, dodajemy szczyptę soli. Kromki pieczywa wkładamy do mikstury i dokładnie nią nasączamy. Smażymy na rozgrzanym maśle po parę minut z każdej strony (aż tosty się zazłocą).

 

Truskawki (rozmrożone) wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i odpowiednią ilość cukru pudru. Gotujemy przez chwilę, aż truskawki podgrzeją się i zaczną puszczać sok. Miksujemy je na gładką masę za pomocą blendera (można zostawić parę owoców w całości dla urozmaicenia faktury). Zostawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia lub podajemy na ciepło. Tosty układamy w stosik, polewamy musem truskawkowym i ozdabiamy listkami mięty.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: