Tosty francuskie z karmelizowanym bananem - KUKBUK
tosty francuskie kukbuk

Tosty francuskie z karmelizowanym bananem

4 porcje

Tosty w tej wersji jedzcie raczej pod wieczór, nie tylko ze względu na zawartość whisky - najlepiej smakują przy zachodzącym słońcu.

Zaczynamy od sosu: w rondlu z grubym dnem powoli roztapiamy i karmelizujemy cukier. Gdy zrobi się brązowy, wlewamy śmietankę i żwawo mieszamy. Dodajemy whisky i przelewamy przez sito, by pozbyć się grudek. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i szczyptą cukru, po czym moczymy w nich chałkę z obu stron. Smażymy nasiąknięte tosty na maśle. Gdy zrobią się złotobrązowe, odsączamy je na papierze. Przecieramy patelnię i smażymy banany lekko oprószone cukrem. Na talerzu układamy tosty, na nich banany, a następnie polewamy sosem. Serwujemy z lodami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: