Tosty francuskie z boczkiem i karmelizowanymi jabłkami - KUKBUK
Tosty francuskie jablka kukbuk

Tosty francuskie z boczkiem i karmelizowanymi jabłkami

2 porcje

Nie ma lepszego sposobu na zastrzyk energii o poranku niż połączenie chrupiącego boczku ze słodyczą owoców na francuskim toście.

Boczek układamy na kratce do studzenia wypieków, a kratkę umieszczamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 minut. Jabłka obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier, cały czas mieszając, do momentu aż powstanie karmel. Dodajemy cząstki jabłek i smażymy przez chwilę, aż owoce zmiękną, a zawartość patelni zamieni się w sos. Jajka rozkłócamy z mlekiem i solą i zanurzamy w nich brioszkę z dwóch stron, nadmiar płynu odsączając nad miską. Namoczone kromki smażymy z dwóch stron na złoty kolor na oleju lub maśle. Gorące francuskie tosty układamy na talerzu, dodajemy duszone jabłka i upieczone plastry boczku.

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka http://gotujebolubi.pl/

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: