Tortille z krewetkami i kalarepką - KUKBUK
tortille krewetki kukbuk

Tortille z krewetkami i kalarepką

8 tortilli

Każdy lubi chrupać kalarepkę, ale nie każdemu przyjdzie do głowy zamknąć ją w domowych tortillach!

Wszystkie suche składniki na tortille umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto i formujemy kulkę. Ciasto powinno być miękkie i gładkie w dotyku. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie placki o średnicy około 10 cm. Tortille smażymy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni.

 

Z kminku, kolendry, ostrej papryki, limonki i oliwy przygotowujemy marynatę. Umieszczamy w niej krewetki i odstawiamy na około poło godziny. Smażymy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut.

 

Składniki na sałatkę mieszamy.

Tortille wypełniamy sałatką z czerwonej kapusty i kalarepy, dodajemy krewetki. Tortille doskonale smakują z sałatką ze świeżych pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: