Tortilla de patatas - KUKBUK
tortilla de patatas kukbuk

Tortilla de patatas

4-6 porcji

Hiszpańska klasyka! Danie do najlżejszych nie należy, ale kto nie poświęci się dla doskonałego połączenia jajek i ziemniaków?

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki na szerokość ok. 2-3mm. Oprószamy solą.

Podgrzewamy oliwę na patelni ustawionej na średnim ogniu – powinno być jej tyle, by przykryła ziemniaki. Wsypujemy ziemniaki na patelnię, co jakiś czas nimi poruszając. Smażymy do momentu, kiedy ziemniaki zrobią się miękkie. Odcedzamy olej.

Rozbijamy jaja, solimy, mieszamy z usmażonymi właśnie ziemniakami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy. Kiedy będzie już wystarczająco gorąca (przed pojawieniem się dymu), wylewamy na nią miksturę jajek z ziemniakami. Mieszamy trochę i układamy, aby nadać formę koła.

Ziemniaki powinny lekko odstawać od brzegów i nabrać złotego koloru – wtedy, za pomocą talerza, którym przykrywamy patelnię, przerzucamy tortille na drugą stronę. Analogicznie, po nabraniu złotego koloru, zsuwamy tortillę na talerz i podajemy.

 

Przepis:  Gonzalo de Salas Smith, szef kuchni hiszpańskiej restauracji Casa Pablo.
Zdjęcie:  Basia Starecka
© KUKBUK 2017