Tortelli di zucca - KUKBUK
dynia pierozki kukbuk

Tortelli di zucca

3 porcje

Z mąki usypujemy kopczyk i robimy w nim mały krater. Wbijamy do niego jajka, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy makaronowe ciasto. Po mniej więcej 15 minutach ciasto stwardnieje – to znak, że jest gotowe. Oprószamy je mąką, wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, by odpoczęło.

Upieczoną dynię dokładnie odciskamy i rozdrabniamy praską do ziemniaków albo widelcem. Dodajemy pozostałe składniki farszu i dokładnie mieszamy.

Jedną czwartą ciasta cienko wałkujemy na szeroki – w miarę możliwości i umiejętności – płat; za każdym razem ustawiamy maszynkę o jeden stopień mniej (ja zatrzymuję się na biegu numer 2). Na płacie wyznaczamy linię pośrodku, wzdłuż dłuższego boku. Nakładamy łyżeczką farsz, trzymając się linii. Wokół każdej porcji farszu rysujemy kółeczko mokrym palcem, po czym, łącząc dwie dłuższe krawędzie, składamy ciasto tak, by przykryć farsz. Rozpoczynając od zagięcia, dwoma palcami łączymy je tak, by usunąć zbędne powietrze. Wycinamy tortelli i układamy na posypanym mąką blacie. Przygotowujemy pierożki z kolejnych porcji ciasta.

Masło topimy na patelni, wrzucamy listki szałwii i sól. Smażymy chwilę, aż listki nabiorą chrupkości.

Tortelli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia. Podajemy z masłem szałwiowym. I kombinujemy, skąd by tu wytrzasnąć musztardę rodem z Mantui.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: