Torta Fritta - KUKBUK
torta fritta kukbuk

Torta Fritta

4 porcje

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w niewielkiej ilości wody. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy sól. Dodajemy smalec, wodę i drożdże. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie jednorodne, wkładamy je do sporej miski. Zamykamy ją w szczelnym worku i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Podwojenie objętości to minimum, jakiego możemy się spodziewać. Ciasto wałkujemy na stolnicy, wysypanej cieniutką warstwą mąki, na grubość mniej więcej 3 milimetrów. Tniemy je na kwadraty i smażymy na złoto – raczej krótko niż długo. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Z wędlinami i serami: antipasto idealne!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: