Torta di zucca Makaroniarza - KUKBUK
tarta dyniowa kukbuk

Torta di zucca Makaroniarza

Z podanych składników krótko zagniatamy ciasto, jak na kruszonkę. Przesypujemy je do tortownicy i wypełniamy dno oraz boki, dokładnie dociskając ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia. Po kwadransie pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W mleku gotujemy dynię startą na grubych oczkach tarki. W rondelku zagotowujemy śmietanę i mieszamy ją z rozkłóconymi z cukrem jajkami. Dynię odcedzamy i miksujemy blenderem. Mieszamy ze śmietaną z jajkami. Doprawiamy cynamonem i imbirem albo gałką muszkatołową. Wylewamy na ciasto i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

 

Bartka Kieżuna

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: