Torta di zucca e funghi - KUKBUK
Torta di zucca e funghi kukbuk

Torta di zucca e funghi

1 foremka

Zimne masło łączymy z mąką, solą i wodą, rozgniatając opuszkami palców i tworząc tłustą kruszonkę. Łączymy w kulę, nie wyrabiając. Całość przenosimy do ceramicznej formy. Tniemy na plastry, układamy obok siebie i wyklejamy dno i boczne ścianki ciastem. Odstawiamy do lodówki, żeby odpoczęło.

 

 

Schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Dynię obieramy i kroimy w równe, ale spore kawałki. Smażymy około trzech minut na oliwie. Dokładamy grubo posiekane grzyby. Smażymy kolejne dwie minuty, delikatnie podlewając białym winem. Dokładamy szpinak i czosnek, najlepiej posiekać je niedbale, niezbyt drobno. Smażymy kolejne dwie minuty. Solimy i pieprzymy do smaku.

Złote ciasto wyjmujemy z piekarnika.

Ze śmietany, jajek, soli, gałki muszkatołowej i tartego sera przygotowujemy sos do zalania warzyw. Sos można wymieszać dodatkowo z porcją beszamelu.

Przesmażone warzywa, które nie powinny być całkiem miękkie, przekładamy na ciasto, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach 20 minut. Podajemy z białym winem. I czekamy na zimę, zastanawiając się nad tym jak to możliwe, że w listopadzie w Umbrii trawa jest aż tak zielona.

© KUKBUK 2017