Torta di ricotta - KUKBUK
ciasto ricotta kukbuk

Torta di ricotta

1 ciasto

Krótko zagniatamy ciasto, tak by składniki się połączyły. Wykładamy ciastem formę o średnicy 28 cm. Wkładamy do zamrażarki. Ricottę odcedzamy na sitku i wkładamy do wysokiej miski. Dokładamy jajka, cukier i wlewamy alkohol. Mikserem na najniższych obrotach krótko mieszamy. Dokładamy skórki, rodzynki i migdały. Ponownie krótko i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczony przez 20 minut spód i pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Na chłodne wieczory jak znalazł. A ja w związku z tym, że owcza ricotta pojawiła się w Polsce, idę dalej. Podczas najbliższej wizyty we Włoszech będę poszukiwał foremek-rurek do wypieku rurek na cannoli i zrobię je własnoręcznie w domu! Nic mi się tak nie marzy, jak powtórzenie za bohaterami „Ojca chrzestnego”: „Odłóż broń, weź cannoli”.

 

Bartka Kieżuna.

ciasto ricotta kukbuk
ciasto ricotta kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: