Torta di mele - KUKBUK
szarlotka kukbuk

Torta di mele

1 okrągła forma

Szykujemy tortownicę o średnicy 20 cm. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Jabłka obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniały. W drugiej misce mieszamy mąkę, 150 g cukru, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy je na bok do wystudzenia. Jajka ubijamy na białą, puszystą masę. Łączymy po kolei: jajka z mąką i cukrem, następnie dodajemy do nich masło i jabłka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naszykowanej tortownicy. Posypujemy po wierzchu pozostałą łyżką cukru. Pieczemy w 200°C przez ok 35 – 40 minut.

Przepis i zdjęcie: cookeat.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: