Torta di fichi freschi - KUKBUK
figi, ciastko

Torta di fichi freschi

Torcik figowy sprawdzi się jako rozkoszna przekąska do popołudniowej kawy i elegancki deser po obiedzie.

Zagniatamy ciasto opuszkami palców, jak najkrócej, tak by powstała wilgotna kruszonka. Przesypujemy ją do formy i rozkładamy równomiernie na powierzchni blachy i na obręczy, dociskając tak, by kruszonka się połączyła. Wkładamy do lodówki na pół godziny, a później pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.

Do rondla wlewamy mleko. Ze strąka wanilii wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Zagotowujemy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skrobię kukurydzianą i, mieszając, wlewamy zagotowane mleko. Przelewamy do rondla z grubym dnem, nieustannie i energicznie mieszając rózgą do ubijania. Gdy zacznie gęstnieć, zmniejszamy gaz do minimum i podgrzewamy przez minutę, nie dopuszczając do zagotowania kremu. Odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę schładzamy i ubijamy. Przekładamy do zimnego kremu i delikatnie mieszamy łopatką, wybierając krem od spodu, do połączenia w jednolitą masę. Wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy figi pocięte w ćwiartki.

PS.

Żeby skosztować win I Pastini, nie trzeba jechać do Apulii – choć każdy powód, by tam jechać, jest świetny – ich wina importuje do Polski Moja Italia.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: