Torta della nonna - KUKBUK
Torta della nonna kukbuk

Torta della nonna

1 ciasto

Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie nierówne części i rozwałkowujemy. Większy placek wkładamy do okrągłej foremki upewniając się, że całe dno i boczne ścianki są przykryte ciastem. Mniejszy kawałek rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru foremki i obie części wkładamy na pół godziny do lodówki.

 

Wanilię rozcinamy i wrzucamy do mleka. Gotujemy chwilę w garnku z grubym dnem i nożem zsuwamy waniliowe nasionka do mleka. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy do kremu skrobię kukurydzianą i  skórkę z cytryny, dokładanie mieszamy. Wlewamy gorące mleko do żółtek intensywnie mieszając. Przelewamy całość z powrotem do garnka, stawiamy na średnim ogniu i nieustannie mieszamy trzepaczką do momentu, aż masa osiągnie konsystencję gęstego budyniu.

 

Ciasto na blasze przykrywamy kremem. Na krem nakładamy drugi placek. Domykamy szczelnie łącząc krawędzie. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Odstawiamy na parę godzin, by krem stężał. Podajemy posypane cukrem pudrem i orzeszkami piniowymi.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: