Torta Caprese - KUKBUK

Torta Caprese

6-8 porcji

W cieniu Wezuwiusza powstaje wiele smakołyków. Wśród nich migdałowo-czekoladowe ciasto, zwane torta caprese.

Migdały najpierw siekamy nożem, najlepiej mezzaluną, a potem blendujemy. Podobnie postępujemy z czekoladą. W misce ucieramy masło z cukrem na krem. Jajka ubijamy krótko mikserem i dodajemy powoli do maślanego kremu, stale miksując. Dorzucamy czekoladę i migdały i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy likier i wsypujemy proszek do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

PS 1

Współczesne wersje przepisu dopuszczają rozpuszczoną czekoladę, a migdały kucharze obierają i podpiekają w piekarniku. Mnie, jak zawsze, rustykalna wersja bardziej odpowiedniejsza, jest jakby prawdziwsza, bo w historię z Alfonsem Gabrielem Capone jakoś trudno mi uwierzyć. Cóż poradzę?

 

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku