Tort żołty z fiołkami w cukrze - KUKBUK
tort krem fiolki

Tort żołty z fiołkami w cukrze

6-8 porcji

Wiosenny tort z fiołkami pięknie się prezentuje, ale uwierzcie, smakuje jeszcze lepiej!

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Białka z czterech jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając, dodajemy po kolei żółtka oraz partiami mąkę.

Na dno tortownicy o średnicy 19-20 centymetrów kładziemy okrągły kawałek pergaminu o takich samych wymiarach. Przekładamy do niej masę, wyrównujemy ją i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 20 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia. Czynności powtarzamy (z podanej ilości składników) w zależności od tego, ilu piętrowy chcemy mieć tort.

Sok z cytryny mieszamy z wodą.

Kremówkę schładzamy, ubijamy, pod koniec wsypując cukier puder. Delikatnie mieszając, dodajemy otartą skórkę z cytryny.

Sześć białek umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i cukier i ustawiamy nad kąpielą wodną. Podgrzewamy, mieszając rózgą, tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, i odstawiamy. Kiedy białka lekko przestygną, ubijamy je w mikserze przez około 10 minut, aż masa będzie bardzo gęsta i zimna. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy pokrojone na kawałki masło o temperaturze pokojowej. Kiedy krem maślany stanie się rzadszy i będzie wyglądał na zwarzony, miksujemy dalej, by wyraźnie zgęstniał. Pod koniec dodajemy olejek cytrynowy i barwnik. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Kwiaty fiołków moczymy delikatnie w wodzie, posypujemy cukrem i odstawiamy do wysuszenia.

 

Migdały malujemy złotą jadalną farbą.

 

Pierwszy blat kładziemy na paterze i nasączamy go częścią ponczu. Wyciskamy krem maślany na brzegi tak, żeby powstał okrąg, i rozsmarowujemy w nim 1/2 bitej śmietany. Kładziemy następne blaty i powtarzamy wszystkie czynności. Gotowy tort ozdabiamy fiołkami i migdałami.

Przepis: Zofia Bauman – Nykowska

Zdjęcia: Michał Janica

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: