Tort z popcornem - KUKBUK
tort popcorn kukbuk

Tort z popcornem

6-8 porcji

Białka oddzielamy od żółtek i wraz cukrem umieszczamy w misce i podgrzewamy przez kilka minut w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy białka tak długo, aż całkowicie wystygną. Teraz po kolei dodajemy żółtka, partiami przesiane i wymieszane mąki, a na koniec rozpuszczone i wystudzone masło. Cały czas delikatnie mieszamy.

Uzyskaną masę rozlewamy do dwóch wyłożonych na dnie papierem do pieczenia tortownic o średnicy 15 centymetrów. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką: jeśli po wbiciu w ciasto będzie suche, biszkopty są gotowe. Wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w formach. Kroimy każdy na trzy części.

Składniki na karmel zagotowujemy. Nie mieszając, trzymamy na ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru.

Rurki łamiemy i mieszamy z kremem orzechowym oraz rozpuszczoną na parze czekoladą.

Masło ubijamy na puch. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzamy, dodajemy porcjami do masła. Jajka mieszamy z cukrem i ubijamy przez kilka minut na parze, a później miksujemy. Obie masy delikatnie łączymy.

Wodę z cukrem podgrzewamy do 119 st. Białka miksujemy na wolnych obrotach, dolewając po ściankach miski syrop cukrowy. Kiedy wszystko jest połączone, ubijamy masę do całkowitego wystudzenia i łączymy z miękkim masłem i kawą.

Wszystkie blaty tortu nasączamy. Pierwszy kładziemy na tacy i rozkładamy na nim cały krem pralinowy. Przykrywamy drugim, który smarujemy kremem czekoladowym i posypujemy częścią popcornu, lekko wgniatając go w krem. Kolejne blaty smarujemy kremem czekoladowym. Kiedy tort będzie złożony, smarujemy go maślanym kremem kawowym i polewamy lekko przestudzonym karmelem, uważając, by nie spływał na boki, bo rozpuści krem.

Dekorujemy popcornem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: