Tort tęczowy - KUKBUK
deser dzien matki kukbuk

Tort tęczowy

1 okrągła forma

Tort to za mało! Uszczęśliwi nas dopiero taki ozdobiony kolorowymi, chrupiącymi makaronikami.

Zaczynamy od wykonania ozdób, czyli kolorowych makaroników. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund, dodajemy zwykły cukier oraz wybrany barwnik i ubijamy jeszcze przez mniej więcej 3 minuty. Do kolorowego białka wsypujemy cukier puder przesiany z mąką migdałową i mieszamy łopatką do uzyskania lekko płynnej konsystencji (po wyciśnięciu masa powinna trochę się rozlewać). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia lub matę silikonową makaroniki o średnicy około 2 cm. Zostawiamy do wysuszenia na minimum godzinę. Pieczemy około 12 minut w nagrzanym do 140°C piekarniku z termoobiegiem.

Białka z cukrem wlewamy do metalowej miski, którą umieszczamy na rondlu z gotującą się wodą i podgrzewamy, cały czas mieszając. Po chwili zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy białka do wystudzenia.

Przesiane przez sito mąki łączymy i dodajemy po trochu do ubitych białek, delikatnie mieszając. Na końcu dorzucamy rozpuszczone i wystudzone masło.

Otrzymaną masę wlewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 160°C piekarnika z termoobiegiem. Po upływie około 30 minut nakłuwamy biszkopt drewnianą wykałaczką – jeśli po wyjęciu będzie sucha, wyjmujemy ciasto i studzimy (najlepsze jest następnego dnia).

Czekoladę wsypujemy do metalowej miski i rozpuszczamy na parze. Dodajemy 150 g masła oraz – cały czas mieszając – jajka. Całość podgrzewamy do 60°C, zdejmujemy z pary i studzimy w temperaturze pokojowej.

W misce ubijamy 140 g miękkiego masła, dodajemy krem i miksujemy, aż masa zupełnie zgęstnieje.

Biszkopt przecinamy na trzy części. Krążki układamy jeden na drugim, nasączamy je sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem. Powstały w ten sposób tort także dokładnie smarujemy kremem i obkładamy makaronikami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: