Tort Red Velvet - KUKBUK
red velvet cake kukbuk

Tort Red Velvet

8-10 osób

Kremowy i puszysty jak aksamit, ten krwistoczerwony tort to hołd dla Marii Antoniny. Iście królewski deser!

Masło ucieramy z cukrem. Kiedy powstanie puszysty jasny krem, nadal miksując, wrzucamy po jednym jajku, a następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dolewamy śmietanę i dodajemy barwnik. Jednolitą już masę dzielimy na trzy części. Każdą pieczemy w 180 stopniach w foremce o średnicy 19-20 centymetrów, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Po około 30 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy blat jest już upieczony – jeśli tak, odstawiamy go do wystudzenia.

Analogicznie przygotowujemy dwa blaty na górę tortu.

W wysokiej misce ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder – dalej ubijamy.

Pierwszy blat na dół tortu kładziemy na talerzu. Smarujemy go grubo bitą śmietaną i kładziemy na nim następne blaty, także smarując śmietaną. Całość wstawiamy do lodówki. Tak samo postępujemy z mniejszymi dwoma blatami. Po godzinie duże blaty kładziemy na paterze, na nich układamy małe. Złożony tort smarujemy bitą śmietaną po bokach i wyrównujemy. Całość ozdabiamy bitą śmietaną wyciśniętą za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Przepis: Zofia Bauman – Nykowska / Piniata

Zdjęcia: Michał Janica

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: