Tort z mąki makowej i orzechowej - KUKBUK
tort mak orzechy kukbuk

Tort z mąki makowej i orzechowej

1 okrągła forma

Może tym razem zamiast makowca wypróbujecie ten elegancki torcik z kremem orzechowym i migdałami?

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Kiedy ostygnie odcedzamy go i mielimy minimum 4 razy. Dodajemy do niego mąkę orzechową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą, dobrze mieszamy. Żółtka z 8 jajek ucieramy z cukrem pudrem i miękkim masłem na jasną gładką masę. Delikatnie mieszając dodajemy niej krem z maku. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i jeszcze raz mieszamy. Białka z 8 jajek ubijamy na sztywno i delikatnie wkręcamy je do masy makowej. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Białka z 4 jajek ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru. Wciąż ubijając dorzucamy po jednym żółtku. Do całości dodajemy miękkie masło i wszystko miksujemy na gładki krem. Do masy dodajemy zmielone orzechy włoskie i rodzynki.

Ciasto przekrawamy na dwie równe części, rozsmarowujemy na nich krem, kładziemy jedną na drugą i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem kroimy tort na porcje, każdą dekorujemy orzechami włoskimi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: