Tort krewetkowy - KUKBUK
tort_krewetkowy kukbuk

Tort krewetkowy

4-6 porcji

Kto chciałby jeść zwykłe kanapki, kiedy można z nich zrobić tort! A w środku krewetki, gravlax i pasta jajeczna.

Odcinamy skórki od kromek chleba. Obieramy krewetki ze skorupek. Kładziemy 4 kromki chleba na tacy w formie prostokąta. Mieszamy wszystkie składniki farszu śledziowego. Smarujemy nim pierwszą z czterech warstw chleba i kładziemy na nią obrane krewetki. Przykrywamy drugą warstwą chleba posmarowanego farszem śledziowym oraz plastrami łososia. Na to nakładamy trzecią warstwę chleba posmarowanego farszem śledziowym i ponownie posypujemy obranymi krewetkami. Całość przykrywamy ostatnią warstwą chleba. Smarujemy powstały tort kanapkowy wymieszanym wcześniej farszem serowym (z góry i po bokach). Kanty tortu posypujemy posiekaną pietruszką. Dekorujemy według własnego uznania, plastrami łososia, krewetkami, pomidorkami, jajkami przepiórczymi, kawiorem, plastrami cytryny i rzodkiewki oraz gałązkami kopru. Przed podaniem danie wstawiamy do lodówki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: