Tort z kremem tymiankowym i figami - KUKBUK

Tort z kremem tymiankowym i figami

1 ciasto

Orzechowy biszkopt, krem z mascarpone i tymiankiem i świeże figi - ten tort imponuje smakiem i urodą.

Orzechy mielimy w maszynce do mięsa (ważne!). Jaja dokładnie myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Przy użyciu drewnianej łyżki łączymy ze sobą wszystkie składniki: pianę z białek, żółtka, orzechy włoskie oraz bułkę tartą (delikatnie, tak aby nie rozbić piany). Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut. Upieczony biszkopt studzimy na kratce i delikatnie wyjmujemy z formy.

 

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy tymianek i chwilę podgrzewamy (ok. 5 minut). Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5-2 godziny. Im dłużej, tym bardziej intensywny smak i zapach tymianku uzyskamy. Po tym czasie śmietankę przecedzamy i dokładnie schładzamy. Do misy miksera wkładamy serek mascarpone, dolewamy zimną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Na koniec dosypujemy cukier puder i jeszcze raz krótko miksujemy.

 

Krem rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie i dekorujemy świeżymi figami. Tort przechowujemy w lodówce.

 

Przepis i zdjęcie: Kasia Pogoda, www.muffinezja.pl

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku