Tort czekoladowy - KUKBUK
tort czekoladowy kukbuk

Tort czekoladowy

1 okrągła forma

Czekolada, czarna porzeczka i beza szwajcarska - temu tortowi nie sposób odmówić finezji.

Białka z cukrem wlewamy do metalowej miski, którą umieszczamy na rondlu z gotującą się wodą i podgrzewamy, cały czas mieszając. Po chwili zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy białka do wystudzenia.

Przesiane przez sito mąkę oraz kakao łączymy i wsypujemy po trochu do ubitych białek, delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.

Otrzymaną masę wlewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 160°C piekarnika z termoobiegiem. Po upływie około 30 minut nakłuwamy biszkopt drewnianą wykałaczką – jeśli po wyjęciu będzie sucha, wyjmujemy ciasto i studzimy (najlepsze jest następnego dnia).

Śmietanę gotujemy. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i rozpuszczamy ją, cały czas mieszając. Masę wystudzamy w temperaturze pokojowej i ubijamy, aż całkowicie zgęstnieje.

Biszkopt przecinamy na trzy części. Krążki układamy jeden na drugim, nasączamy je sokiem z czarnej porzeczki i smarujemy kremem. Tak powstały tort także dokładnie smarujemy kremem.

Cukier, wodę, śmietanę i kakao mieszamy, zagotowujemy w garnuszku, a w tym czasie moczymy żelatynę w zimnej wodzie. Kiedy polewa odrobinę przestygnie, dodajemy do niej odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę. Mieszamy, a kiedy polewa będzie prawie zimna, ozdabiamy nią tort.

Białka z cukrem podgrzewamy na parze do temperatury 60°C i ubijamy mikserem do całkowitego wystudzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego i na brzeg tortu wyciskamy ozdoby w kształcie dużych kropel.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: