Tort czekoladowo-kokosowy z malinami - KUKBUK
Tort czekoladowo-kokosowy z malinami kukbuk

Tort czekoladowo-kokosowy z malinami

6-8 porcji

Romantyczny i lekki tort z czekoladowym biszkoptem, kokosową bezą i kremem z mascarpone.

Dno tortownicy o średnicy 18 – 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Czekoladę drobno siekamy. W misce umieszczamy 85 g czekolady i kakao, wlewamy gorącą kawę i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez około 10 minut. Dodajemy brązowy cukier, olej roślinny, jajka, ocet i ekstrakt waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Bezpośrednio do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość krótko mieszamy, masa powinna być aksamitnie gładka. Dodajemy pozostałą cześć czekolady (55 g) i mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 35 – 40 minut, do suchego patyczka.

Dno tortownicy o średnicy 18 – 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. W metalowej misce białka lekko ubijamy za pomocą miksera na małych obrotach. Gdy będą spienione stopniowo dodajemy cukier, obroty miksera zwiększamy do maksymalnych. Ubita beza powinna być sztywna i błyszcząca. Dodajemy wiórki i za pomocą łyżki kilkoma ruchami dokładnie mieszamy. Przygotowaną bezę przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 15 minut, aż będzie miała lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika, delikatnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Studzimy. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne blaty tortu.

Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce dzień wcześniej przed przygotowaniem kremu. Schłodzoną puszkę otwieramy i ostrożnie przekładamy gęstą śmietankę do miski. Pozostałą wodę kokosową użyjemy do nasączania blatów tortu. Śmietankę kokosową, mascarpone i cukier dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.

Czekoladowy biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden z nich układamy na paterze, nasączamy wodą kokosową. Wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy pierwszym blatem kokosowym, nasączamy. Wykładamy połowę rozgniecionych widelcem malin. Przykrywamy drugim blatem czekoladowym, nasączamy.  Wykładamy kolejną część kremu. Przykrywamy drugim blatem kokosowym, nasączamy. Wykładamy drugą połowę rozgniecionych malin. Przykrywamy trzecim blatem czekoladowym. Resztę kremu wykładamy na wierzch i boki tortu.

 

Przepis i zdjęcie: Aga Kaczmarska, muffinezja.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: