Tort czekoladowo-dyniowy - KUKBUK
tort_dyniowy kukbuk

Tort czekoladowo-dyniowy

1 okrągła forma

Ciasto czarne jak nocne niebo, wilgotne od dyniowego puree i pachnące cynamonem - idealny deser na Halloween.

Puree z dyni

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na małe kawałki (nie obieramy ze skórki). Wykładamy na blaszce skórką do dołu i pieczemy do miękkości, a następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie puree. Nadmiar puree można przez kilka dni przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy składniki sypkie: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i cynamon. Odstawiamy. W osobnej misce ucieramy cukry z masłem na puch. Następnie wybijamy pojedynczo jajka, miksując dokładnie po dodaniu każdego. Powstałą masę mieszamy z puree z dyni i kefirem, tylko do momentu połączenia składników. Na zakończenie dodajemy składniki suche – najlepiej w 3-4 partiach, miksując na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Masa:

Serek mascarpone ubijamy lekko mikserem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z mascarpone. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i delikatnie łączymy z serkiem. Całość mieszamy z barwnikiem spożywczym i aromatem lub skórką z pomarańczy.

Blaty tortu przekładamy kremem, smarujemy również boki. Całość polewamy stopioną gorzką czekoladą. Jeśli chcemy, możemy udekorować tort dyniami z masy cukrowej – białko jajka łączymy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami barwnika do uzyskania gęstej masy, z której formujemy dynie. Dodajemy ogonki z cukierków i układamy dekoracje na torcie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: