Tort bezowy - KUKBUK
tort bezowy kukbuk

Tort bezowy

4-6 porcji

Bezowa chmurka to idealny kompan dla wszystkich wiosennych i letnich owoców.

Białka wlewamy do metalowej miski i miksujemy na najwyższych obrotach. Po 40 sekundach dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż całkowicie się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykreślamy na nim dwa okręgi o średnicy około 24 cm i wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180°C i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100°C. Pieczemy 1,5 godziny i zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Żółtka, cukier puder i mąkę dokładnie mieszamy. Mleko gotujemy z wanilią. Kiedy będzie gorące, część wlewamy do suchych składników. Chwilę mieszamy energicznie i dodajemy resztę mleka. Masę przelewamy do rondla i cały czas mieszając, zagotowujemy na wolnym ogniu. Przekładamy krem do czystej, suchej miski i póki jest gorący, przykrywamy folią spożywczą tak, by przylegała do kremu (zapobiegnie to powstaniu skorupy). Wystudzony miksujemy z ubitą śmietaną.

Połową gotowego kremu smarujemy jeden blat, przykrywamy go drugim i ten smarujemy resztą kremu. Na górze układamy ulubione owoce. Tort można także przyozdobić jadalnymi kwiatami.

© KUKBUK 2017