Torcik z kremem - KUKBUK

Torcik z kremem

Na urodziny, święta czy przyjęcie, lub zupełnie bez okazji - piętrowy tort dla miłośników słodyczy i estetów.

Biszkopt:
Białka z cukrem umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy ją na rondlu z gotującą się wodą. Podgrzewamy przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z garnka i ubijamy do wystudzenia masy. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito, mieszamy i wsypujemy do ubitych białek – stopniowo, bardzo delikatnie mieszając. Podobnie dodajemy rozpuszczone masło. Przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 15 centymetrów, z dnami wyłożonymi papierem do pieczenia. Piekarnik w trybie termoobiegu nagrzewamy do 160 stopni. Ciasto pieczemy przez 30 minut; drewnianą wykałaczką (musi być sucha) sprawdzamy, czy jest upieczone. Biszkopty studzimy (najlepsze są następnego dnia) i kroimy na trzy części.

Waniliowy krem cukierniczy:
Żółtka, cukier i mąkę dokładnie ucieramy. Mleko zagotowujemy z wanilią. Część gorącego mleka wlewamy do utartej masy, energicznie mieszając. Dodajemy resztę mleka i mieszamy. Masę przelewamy do rondla, cały czas mieszając, i zagotowujemy na wolnym ogniu. Gotowy krem przekładamy do czystej, suchej miski i przykrywamy folią spożywczą tak, aby jej powierzchnia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstaniu skorupy. Po wystudzeniu krem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Krem waniliowy ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy przestudzoną czekoladę i energicznie miksujemy. Dokładamy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.

Masa jagodowa:
Krem waniliowy miksujemy na puszystą masę. Dodajemy konfiturę jagodową i ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Nie miksujemy.

Masa malinowa:
Krem waniliowy miksujemy na puszystą masę. Dodajemy konfiturę malinową i ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Nie miksujemy.

Masa kawowa:
Miksujemy krem, dodajemy kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie i mieszamy z ubitą śmietaną.

Masa waniliowa:
Krem miksujemy i mieszamy z ubitą śmietaną.

Masa

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: