Torcik piernikowy z puszystym kremem maślanym - KUKBUK

Torcik piernikowy z puszystym kremem maślanym

Jak świętować, to z przytupem - imponującym piętrowym tortem.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Całe jajka ubijamy z cukrem aż do uzyskania jasnego kremu. Osobno łączymy ze sobą suche składniki. Rozpuszczamy masło, dolewamy do niego mleko, śmietanę i miód. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Następnie w trzech porcjach przekładamy uzyskaną masę do ubitych jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut.

Masło ucieramy mikserem na gładki puszysty krem przez mniej więcej 2 minuty, dodajemy cukier i ubijamy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy zimny serek i ubijamy do połączenia. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Umytą żurawinę obtaczamy w surowym białku, umieszczamy na ręczniku papierowym żeby białko delikatnie obeschło, po czym obtaczamy owoce w cukrze i odstawiamy na 30 minut do przeschnięcia.

Upieczone ciasto kroimy na trzy części. Uzyskane blaty przekładamy kremem maślanym, smarujemy nim także boki ciasta. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Dekorujemy żurawiną.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: