Torcik bezowy z musem czekoladowym - KUKBUK
tort bezowy czekolada kukbuk

Torcik bezowy z musem czekoladowym

6-8 porcji

Z takim torcikiem świętujemy początek weekendowych przyjemności.

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodając pod koniec sok z cytryny i miksujemy jeszcze chwilę. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy w blenderze z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Dodajemy je wraz z wiórkami kakaowymi do ubitej bezy i bardzo delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim cztery okręgi o średnicy 20 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki wypełniamy je masą tak, by otrzymać płaskie placki. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez godzinę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wystudzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładnie łączymy z czekoladą. Tak przygotowany mus wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy stężeje, smarujemy nim pierwszą bezę, posypujemy malinami i przykrywamy drugą bezą. Powtarzamy te czynności, aż powstanie torcik.

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka http://gotujebolubi.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: