Topielec, czyli ciasto drożdżowe dziadka - KUKBUK
Topielec ciasto kukbuk

Topielec, czyli ciasto drożdżowe dziadka

1 ciasto

Do dużej miski wrzucamy przesianą mąkę, pokrojony na małe kawałki tłuszcz (masło można lekko podgrzać i rozpuścić na przykład z odrobiną aromatu pomarańczowego) i wkruszamy drożdże. Dodajemy sól – z dala od drożdży, bo nie lubi ich bliskiego sąsiedztwa – szczyptę cukru i jajka. Wyrabiamy ciasto tak, by odchodziło od ręki, i zawijamy w bawełnianą ściereczkę, solidnie podwijając boki. Czas na kąpiel. Do dużego garnka (miski, wiadra) z zimną wodą wkładamy pakunek i topimy go – przytrzymujemy przy dnie, aż szmatka nasiąknie. Zostawiamy na dnie. Kiedy wypłynie, to znaczy, że jest gotowe. Teraz do miski wsypujemy cukier zwykły i waniliowy oraz, jeśli mamy ochotę, dobrze odsączone rodzynki. Wyławiamy topielca i wgniatamy w ciasto wszystko z miski, rozpłaszczając je lekko. Urok tego ciasta to kryształki cukru wyczuwalne w trakcie jedzenia. Dwie keksówki (nieco dłuższe) smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko mąką, wkładamy ciasto. Pieczemy prawie godzinę w 180°C.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: