Terrina warzywna na zimno z ciepłym masłem truflowym - KUKBUK
Terrina warzywna kukbuk

Terrina warzywna na zimno z ciepłym masłem truflowym

1 keksówka

Małą keksówkę wykładamy folią spożywczą. Odcinamy zielone zdrewniałe końcówki porów, przekrajamy na pół i myjemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej pory i gotujemy przez 15 minut. Następnie przekładamy łyżką cedzakową do durszlaka, by ociekły z wody. W tym czasie obgotowujemy przez 7 minut obraną skorzonerę.

W foremce układamy warstwami ciepłe pory. Mniej więcej w połowie i wzdłuż terriny kładziemy ugotowaną skorzonerę. Dopełniamy formę resztą porów. Za każdym razem dokładnie wszystko przyciskamy. Obciążamy wierzch foremki i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy terrinę z formy i delikatnie, by nie uszkodzić jej kształtu, kroimy ostrym nożem na grube plastry. Wykładamy na talerzyki, solimy i pieprzymy. Na patelnię wlewamy wino. Czekamy, aż alkohol odparuje, po czym dodajemy masło i pastę truflową. Gdy składniki się podgrzeją, polewamy terrinę ciepłym sosem i serwujemy.

© KUKBUK 2017