Terrina jaglana z marynowaną cukinią - KUKBUK
terrina jaglana cukinia kukbuk

Terrina jaglana z marynowaną cukinią

4 porcje

Teryna może być mięsna, rybna i taka jak u nas - wege, kolorowa i smaczna.

Zagotowujemy kaszę. Paprykę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oliwie przez minutę, by lekko zmiękła. Cukinię kroimy w cienkie paski, delikatnie solimy, polewamy oliwą i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ugotowaną kaszę mieszamy z ciepłą jeszcze papryką oraz posiekanymi ziołami. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Paskami cukinii wykładamy wyłożoną przezroczystą folią prostokątną formę do terriny. Środek wypełniamy kaszą z ziołami i papryką. Wierzch przykrywamy paskami cukinii. Wkładamy do lodówki na dwie godziny, aby zwarła się i uformowała.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: