Terrina jabłkowa z pistacjami - KUKBUK
terrina jablkowa kukbuk

Terrina jabłkowa z pistacjami

1 foremka

Jeden kęs tej popularnej francuskiej przystawki wystarczy, by przenieść każdego smakosza mięsa do kraju nad Loarą.

Jabłka, golonki, obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielski gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie mniej więcej 4 godziny. Kiedy mięso zacznie się już rozpadać, wyjmujemy je, studzimy, oddzielamy od kości oraz skóry i delikatnie rozdrabiamy. Ze skóry usuwamy nożem tłuszcz, kroimy ją na kawałki i dodajemy do mięsa. Doprawiamy octem jabłkowym, solą i pieprzem, dolewamy trochę bulionu z gotowania i dodajemy pistacje. Szklane naczynie lub formę do pieczenia wykładamy plastrami wędliny, nakładamy farsz, obciążamy i wkładamy na noc do lodówki.

 

Przepis: Piotr Bruś- Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: