Tęga golonka - KUKBUK
golonka kukbuk

Tęga golonka

2 porcje

Gotowana w piwie i miodzie, podana z puree ziemniaczanym i musztardą... Posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa.

Golonkę umieszczamy w garnku, zalewamy piwem, dodajemy miód, kminek oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości przez około 2 godziny. Następnie wyjmujemy golonkę z piwa, osuszamy, umieszczamy na blaszce. Pieczemy przez półtorej godziny w 160 stopniach. Na czas ostatnich 10 minut pieczenia możemy podnieść temperaturę, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Pozostały po gotowaniu golonki płyn doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż powstanie z niego gęsty sos. Polewamy nim upieczoną golonkę, podajemy z maślanym purée ziemniaczanym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: