Tażin z polędwicą z dorsza - KUKBUK
tadzin dorsz kukbuk

Tażin z polędwicą z dorsza

4 porcje

Smaki i aromaty zamknięte w glinianym naczyniu przenikają się i mieszają, tworząc posiłek doskonały.

Kolendrę, szczaw, czosnek niedźwiedzi i chili drobno siekamy. Mieszamy z 5 łyżkami oliwy i odrobiną soli. Marynata powinna być wyraźnie słona, kwaśna i delikatnie ostra. Połową marynaty nacieramy dorsza. Rybę odstawiamy na pół godziny.

Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy w tażinie na pozostałej oliwie. Na cebuli układamy obrane surowe ziemniaki i buraki. Zalewamy resztą marynaty i osoloną wodą (¾ szklanki). Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy polędwicę z dorsza i pokrojoną na ćwiartki kiszoną cytrynę. Przykrywamy i dusimy przez 10-15 minut. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody.

Ryż płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 12 minut. Po ugotowaniu mieszamy z kurkumą. Podajemy na stół. Na talerze nakładamy po porcji ryżu i tażinu, posypanego pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewką.

Przepis: Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: