Tatar wołowy - KUKBUK
Tatar wolowy kukbuk

Tatar wołowy

2 porcje

Ligawę kroimy lub mielimy bardzo drobno. Szalotki, ogórki, kapary kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie dodatki mieszamy  z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem, sosem Worcester i kilkoma kroplami sosu tabasco.

Do tatara warto dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko rekomenduje oliwę „Sansa” (oliwę z drugiego tłoczenia). Oliwa z oliwek  „Extra Virgin” jest w tym przypadku niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku. By nadać mięsu wyjątkowej lekkości, można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski i tworzyć jednolitą, błyszczącą masę.  Formujemy pożądany kształt na talerzu, dekorujemy ugrillowanym tostem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: