Tatar wołowy z żółtkiem confit i szczawiem - KUKBUK
tatar wolowy kukbuk

Tatar wołowy z żółtkiem confit i szczawiem

2 porcje

Tatar to danie, w którym liczy się najdrobniejszy szczegół. Konfitowane żółtko uczyni z niego przystawkę mistrzowską.

Piekarnik rozgrzewamy do 65 stopni. Żółtka oddzielamy od białek. Białka zachowujemy do innej potrawy. Żółtka delikatnie umieszczamy na dnie małej foremki i zalewamy miękkim tłuszczem tak, aby zostały przykryte. Zakrywamy naczynie folią i pieczemy przez półtorej godziny. Po upieczeniu wyciągamy żółtko i doprawiamy solą. Wołowinę mielimy w maszynce lub siekamy (w zależności od upodobań), doprawiamy olejem słonecznikowym, wodą oraz solą i pieprzem. Tatara układamy na talerzu. Podajemy z żółtkiem, listkami szczawiu oraz nasturcji i cebulą, którą możemy podpiec w piekarniku lub drobno posiekać.

 

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracja Aruana

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017