Tatar wołowy - KUKBUK
tomek na tropie tatar kukbuk

Tatar wołowy

4 porcje

Mięso smarujemy olejem i obsmażamy krótko (3 sekundy) z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, obracając je szczypcami, które po każdym dotknięciu miejsca nieobsmażonego sterylizujemy we wrzącej wodzie lub nad palnikiem gazowym (żeby uniknąć przeniesienia bakterii). Od razu po obsmażeniu przekładamy mięso na talerz i wkładamy do zamrażarki na 30-90 minut, do lekkiego przymrożenia. Mięso kroimy w drobną kostkę, siekamy lub mielimy w schłodzonej maszynce. Przekładamy do miski włożonej do większej miski wypełnionej kruszonym lodem, dodajemy sól, pieprz, posiekaną szalotkę i olej, a także pokrojone drobno wybrane dodatki i mieszamy. Możemy je również podać osobno, żeby każdy z gości mógł skomponować własny tatar. Podajemy tatar we wspólnej misce ustawionej na lodzie lub w porcjach na schłodzonych talerzach.

Zdjęcia: Kasia Stadejek

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: