Tatar z łososia z miodem i musztardą - KUKBUK
tatar z lososia kukbuk

Tatar z łososia z miodem i musztardą

1 porcja

Danie poleca Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Sposób przygotowania:

Łososia posiekaj bardzo drobno. Następnie do schłodzonej miski włóż posiekaną szalotkę, musztardę, uprażone i posiekane orzeszki pinii, pieprz oraz utartą skórkę z cytryny. Uzupełnij oliwą. Sól i sok z cytryny dodaj tuż przed podaniem.

Uformuj porcję tatara na talerzu. Udekoruj kaparami. Przypraw solą i  polej miodem. Podawaj z chrupiącą bagietką.

 

Porada:

Do przygotowania tatara z łososia zawsze polecam lekko zmrożenie ryby, ponieważ pomaga to zachować konsystencję w trakcie siekania i krojenia. Ale jeśli lubicie miękką strukturę tego dania używajcie po prostu zimnej, a nie zmrożonej ryby.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: